събота, 13 октомври 2012 г.

Гласни и съгласни в Италиански език


Чрез самоучител по италиански вие ще научите гласните звуци и неударените срички, които са основата на мелодичното звучене на този език. Така например, в думата corona (ще трябва да произнесете [корона]) като гласната [o] наше «о» без ударение ще звучи като българския звук на гласната «а»). Не изменя своето звучене и позицията гласната „e”. Така също в думата telefono се произнася [тэлефоно]) буквата „е” е без ударение и звучи като [е].
В италианския език няма разлика между произношението на гласните с ударение и без ударение срички. С италиански език самоучител ще научите продължителността на произшение на сричките с ударение: като гласните с ударение се отличават не само със своята енергичност, но и с  дължина. Като в думата corona второто o е два пъти по-дълго от първото, а в думата telefono второто „е” е по-дълго от първото.
Друга фонетическа особеност на италианския език е твърдото произношение на съгласните намиращи се пред гласни, като думата moneta се произнася [монэта]), като „n” не се произнася меко.
За италианската фонетика е характерно обилното удвояване на съгласните, това се вижда, както в думите, така и при произношението. Опитайте се да произнесете на италиански език думи, като mamma, donna, palla. Вие трябва да удвоите съгласните, не разделяйте думите на отделни срички: [мамммма], а не «мама» или «мам-ма»). В случая глухите съгласни звуци, могат да бъдат произнесени с много малка пауза на местято на удвоените съгласни: succo ([сук-ко]), tutti ([тут-ти]).
В българо италианския разговорник ще усетите, че интонацията е много ярко изразена. Подобно на това, както при отделни думи се удължават и освобождават от гласни срички с ударение. Както във фразата „Roberto parla l’italiano” може да се произнесе по-различен начин, в зависимост от смисъла, което влагаме в изречението: ROBERTO parla l’italiano (ако искаме да подчертаем, че именно Роберто говори италиански) или Roberto parla l’ITALIANO (когато искаме да кажем, че Роберто говори италиански, а не френски или английски).
Следва да имаме още пред вид, че самите италианци могат да имат различно и невинаги правилно произношение. Това е така, защото в Италии болшинството от жителите и пребиваващите говорят на диалект. Дори в днешно време италианците използват в речта си диалект, като това ги издава от кой регион. Взимайки уроци по италиански ви ще научите стандартното официално произношение на съвременния италиански език. То се  счита за римско, понеже именно в Рим се намират много радио станции и телевизии. Това означава, че вие спокойно може да се доверите на нашия самоучител по италиански, за да имате едно отлично произношение.  


Защо е нужен самоучител по италиански?


За да усвоите лесно и бързо този очарователен език можем да ви препоръчаме да го направите чрез самоучител по италиански. Не е изненадващо, че хората, които взимат курсове по италиански се стремят да имат произношението и интонацията на италианците.

Артикулация на звуците е свързана с положението на органите - език, зъби и устни. Това разположение се формира в първите години от живота и се отличава от представителите на различни народи. В помощ на артикулацията на звуците с италиански език за начинаещи има транскрипция на отделните звуци, която се изучава в курсовете по италиански. Транскрипцията показва как да произнесем определен звук.

Да се научим на добро произношение с помощта на транскрипцията, естествено е по-лесно. Най-добрият начин за подобряване на италианското ни произношение е да ползваме българо италиански разговорник комбинирано със слушането на италианска реч. Освен това аудио курс по италиански, песни, телевизионни предавания и общуване с италианци или преподавател - всички те са добри начини за усвояване на езика.

Уроци за начинаещи - http://самоучителпоиталиански.com/

Чувствайте се свободни да имитирате италианците, начина им на говор - силен, провлечен придружен с жестове. Важно е също колко време четете на глас новите текстове на италиански. Докато използвате италиански език самоучител може да записвате речта си. С новите технологии вече има подходящи записващи устройства и с помощта на стандартен персонален компютър, можете лесно да записвате вашият глас. За записа ще ви е нужно микрофон към компютъра ви. Също може да инсталирате на компютъра си една от програмите за запис и редактиране на звуци. Сега можете да записвате гласа си и да следите вашето произношение. Слушайте, четете, взимайте уроци по италиански език, записвайте и прослушвайте отново и отново, за да изчистите акцента си! Може би сте забелязали, че хората, които говорят чужд език имат акцент. За да нямате акцент постоянно слушайте италианска реч, музика или караоке, което също е начин за подобряване на вашето произношение!

Италианското произношение не е толкова сложно, защото този език няма редки, необичайни звуци, както други езици. И все пак италианското произношение има някои тънкости. Италианските съгласни се произнасят енергично и звънко. Гласните звуци имат открито и закрито звучене, винаги различно за слуха и сложно за възпроизвеждане.

Невероятно, но този мелодичен език можете да усвоите чрез самоучител по италиански и само за един месец вие ще сте уверени в себе си.




Защо имаме нужда от италиански език?


Всеки, който за първи път посети Италия, веднага се влюбва в тази страна и желае да научи мелодичния й език, като за по бързо и лесно усвояване прибягва към самоучител по италиански. Вие ще обикнете тази страна, защото тя има невероятни уникални пейзажи, лазурно море, древни градове и кухня известна в целия свят. И това не е всичко, вашият интерес към тази страна ще ви кара да я посетите много, много пъти.
Но за да научите повече за една страна, както и за Италия, за хората, техните обичаи, култура, на първо място е да се заемете с изучаване на италиански език. Това може да направите с нашия италиански самоучител. Чрез изучаване на италиански вие ще откриете един нов свят и много нови възможности.
От средновековна Италия са останали културни и художествени творби. Италианците през всички векове са демонстрирали своя деликатен вкус и талант, като са създали произведения на изкуството, чието значение е безценно, дори и в наши дни. Невъзможно е да си представим света на изкуството без "Мона Лиза" от Леонардо да Винчи, както е невъзможно да си представим света без блестящите открития на този известен човек.
За таланта на италианските художници, архитекти, композитори и поети може да се пише много, но за да разберем и наистина да оценим напълно техните произведения на изкуството, можем да взимаме уроци по италиански, за да се потопим в културата на тази слънчева страна.
Методика за преподаване на италиански език се основава на използването на образователни материали, специално проектирани и адаптирани за изучаване на италиански език от чужденци.
След всеки урок има италиански разговорник, граматика и лексика разпределени в учебния материал, чрез упражнения и семинари.
В зависимост от нуждите на всеки курсист и неговото обучение, интензивността на всеки урок се коригира, като по този начин се увеличава ефективността за усвояване на учебния материал.
Италианският език принадлежи към тези езици, от които всеки знае по някоя дума (преди всичко що се отнася до музиката и храната). Естествено италианската кухня не е известна само със своята пица, спагети и макарони. И разбира се ние не можем да забравим ценните произведения на италианската литература и великолепните филми, който са оставили фрази, като «La dolce vita», известна и използвана в цял свят.
Да взимат курсове по италиански е много важно за хора, който работят в сферата на бизнеса, изкуството, модата, промишлените технологии и в много други професии. Изучаването чрез самоучител по италиански е удачно, както за ученици от гимназиите, така и за студенти, който биха искали да направят кариера в история на изкуствата, музиката, литературата, педагогиката и международните отношения.



Как да подобрите италианския си


Италия се обединява през 19-и век. Поради това има много местни диалекти, които се говорят там. Това е позволило на различните региони да останат икономически силни, докато в същото време са запазили своята уникална култура.
Сега всеки в Италия говори на стандартен италиански, който е произлязъл от Тоскана. Дори жителите на региона често се подиграват на диалектите, особено на този в Рим.
Ако искате да се научите как да говорите истински италиански, трябва да подобрите речника и произношението си.  Трябва наистина да произнасяте както трябва думите и фразите, докато говорите в правилния ритъм и интонация, за да звучите като местен.
Италианската азбука се състои от 21 букви и трябва първо нея да научите. Щом вече можете да я казвате, започнете да се учите как да използвате съгласните и гласните звуци. В началото може би ще ви е трудно, но с практиката ще разберете правилата и ще започнете да говорите правилно.
Ако планирате да ходите в Италия или някоя от другите страни, където се говори италиански, можете да си поръчате самоучител по италиански с включени аудио записи, за да чувате и повтаряте думите и фразите. Обикновено в самоучителя или българо италиански разговорник са включени най-често използваните фрази, които определено ще се окажат много полезни за вас, ако сте туристи и попаднете в ситуация, в която ще ви се наложи да се разберете с местните хора или да прочетете някоя табела или указание.
Разбира се тук не говорим само за самоучител по италиански и българо италиански разговорник от книжарницата или специализираните магазини – тези неща вече са достъпни за всеки в интернет, където могат да се открият или безплатни, или на много ниска цена.
Те обикновено са напълно подходящи са начинаещите, които все още се опитват да схванат езика и се притесняват, че ще им се смеят, ако се опитат да заговорят някого на испански. Това не бива да е така и ще видите как един самоучител по италиански може да промени изцяло преживяването ви.
Няма нищо по-хубаво от това да отидеш в чужда страна и се чувстваш самоуверен и горд, защото можеш спокойно да разговаряш с местните хора на техния роден език. Да не говорим, че по този начин показвате уважение към италианската култура и италианците, които ще гледат на вас по много по-различен начин, щом разберат, че сте отделели толкова време и усилия, за да научите езика им.
Забравете за жестовете с ръце, нервите и опитите да обясниш на италианеца, че го питаш на къде е Рим или как да стигнеш до колизеума. Сега само с българо италиански разговорник можете да си спестите много главоболие и да прекарате една наистина интересна и незабравима ваканция в Италия.